Orașul Copiilor logo

Scoala de la Liceul Teoretic "Avram Iancu"

Liceul Teoretic Avram Iancu este situat in Centru, pe Strada Onisfor Ghibu, la nr. 26 si se adreseaza elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal, aceasta institutie fiind considerata una dintre cele mai bune din Cluj.

Scoala dispune de 34 de sali de clasa, 7 laboratoare, dintre care 4 de informatica si cate unul de fizica, biologie si chimie, aparatura destinata observatiilor astronomice, biblioteca, sala de sport si sala de aerobic, 3 terenuri de sport, sala de festivitati, cantina, 2 cabinete medicale, psiholog scolar, 13 cabinete, precum si un parc dendrologic.

Limbile predate in aceasta scoala sunt engleza, germana si franceza.

Specializarile pe care le pot urma elevii de liceu sunt urmatoarele:

Stiinte ale Naturii, intensiv engleza, a doua limba germana; Stiinte ale Naturii, intensiv engleza, a doua limba franceza; Matematica-Informatica, specializarea engleza-franceza, Matematica-Informatica, specializarea engleza-germana;

Istoric

Liceul Teoretic "Avram Iancu" a fost înființat prin Ordinul Ministrului Învățământului nr. 7178/5 februarie 1990, în contextul istoric marcat de Revoluția din Decembrie 1989. Primele clase ale liceului au fost alcătuite din elevi ai claselor cu limbă de predare română de la Liceul de Matematică și Fizică nr. 3 și de la Liceul "Brassai Samuel". Prin înființarea Liceului Teoretic "Avram Iancu" se realiza o reparație istorică, clădirea fiind redată învățământului de stat, după ce timp de aproape două decenii găzduise Școala interjudețeană pentru cadrele P. C. R.

Primele luni au stat sub semnul reamenajării școlii pentru a fi compatibilă cu procesul instructiv-educativ. De la început școala funcționează cu ciclurile primar, gimnazial și liceal, găzduind aproximativ 1000 de elevi în fiecare an. Semnificativ pentru comunitatea școlii este că o parte însemnată a elevilor au urmat cursurile în această școală timp de 12 ani, parcurgând toate ciclurile de învățământ. Ciclul liceal funcționează cu profilurile uman și real. Ponderea o au clasele cu profil real: în principal matematică-informatică, dar și științele naturii. În primii cinci ani a funcționat în școală câte o clasă de supra-real pe nivel de an de studiu, la care 3 din cele 8 ore de matematică pe săptămână fiind predate de profesori universitari din cadrul facultății de profil a Universității "Babeș-Bolyai.

Realitățile specifice liceului au fost influentate de personalității directorilor din cei optsprezece ani: Rodica Mihadaș (1990-1994), Doina Vese (1994-1998), Margareta Ghiuruțan (1998-2002), Alexandru Rus (2002-2006; 2007), Marinela Marc (2006-2007), Alina-Ioana Negru din anul 2007. Ei au fost secondați de directorii adjuncți: Ionel Socea (1990-1991), Viorel Lupșor (1991-1994), Lidia Biriș (1994-2002), Monica Bota (2002-2006), Alina-Ioana Negru (2006-2007), Liliana Sabo ( din 2007).

Distinctii, premii si proiecte

Demersurile formative ale liceului impun acordarea în anul 2005 a titlului de "Școală europeană". Profesorii și elevii liceului participă la o serie de programe și parteneriate naționale și europene.

Scoala s-a implicat si intr-o serie de proiecte, dupa cum urmeaza:

- Proiectul International "Identitate Nationala prin Varietate Culturala"

In perioada 18-22 Septembrie 2008, Liceul Teoretic "Avram Iancu" a organizat festivalul

"Embleme ale diversitatii – identitate prin diversitate"

in cadrul partenariatului programului de colaborare bilaterala semnat intre:

Lithuania – Palanga Senoji Gymnasium,

Latvia – Riga City Plavnieku Gymnasium,

Romania – Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca

- Proiectul International "Fear? Face it! Fight it!"

Proiectul a obtinut Premiul II la Competitia internationala Oracle Thinkquest 2012. "Fear? – Face it ! - Fight it !!" (in traducere "Frica? ldentific-o! Combate-o! ! ") a fost realizat in urma unei  colaborari indelungate intre coordonatoarele din cele doua tari, d-na Rajeswari S. din partea Indiei reprezentand scoala Kendriya Vidyalaya din Wellington si d-na Dana Vaida din  partea Romaniei, reprezentand Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj. Colaborarea s-a extins apoi prin copiii participanti la proiect, realizandu-se activitati la clasa pe tema identificarii fricii si a modalitatilor de depasire a ei precum si sondaje de opinie aplicate elevilor din invatamantul primar

- "Cel mai frumos loc din Cluj 2014"

- "Ziua Internationala a Drepturilor Omului" - http://www.bjc.ro/new/images/gallery/acasa/afis_activitate_diana.jpg

- "Bucuria Craciunului in dar 2013"

-  Piesa de teatru "Impreuna prin Cultura" - http://www.ipc.ospv.ro/

- "Impreuna prin Cultura" - http://www.ipc.ospv.ro/

- "Arta si Creativitate"

- "Proiectul MaST" - http://www.isj.cl.edu.ro/proiect_mast.html

-  Revista "NOI" - http://www.ziare.com/avram-iancu/cluj-napoca/revista-noi-editata-de-liceenii-de-la-avram-iancu-881119

- "Parteneriat Scolar de Corespondenta"

- "Bucuria Craciunului in dar 2012"

- "Rezistenta anticomunista prin ortodoxie"

- "Bucuria Craciunului in dar 2011"

Mai multe detalii despre proiectele Liceului Avram Iancu, se pot citi si accesand acest link:

http://avramiancucluj.ro/proiecte.html

Activitatile la care au participat elevii Scolii Avram Iancu sunt urmatoarele: Ziua Educatiei- 4 octombrie 2011, Carnavalul dovlecilor, Colaborare cu Institutul Confucius, 1 Decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului (http://www.bjc.ro/new/images/gallery/acasa/afis_activitate_diana.jpg ), Omagiu Zilei Unirii, Scoala Altfel 2012 ( http://www.ziarulfaclia.ro/peste-2300-de-copii-au-vizitat-isu-avram-iancu-in-saptamina-scoala-altfel/ ) , Bei- Gandesti putin, Program Artistic "Ziua Copilului", 17 Septembrie- Prima zi de scoala, Comemorarea Holocaustului, Lansare de Carte, Concurs de sah, Nicolae Steinhardt, Spectacol de Craciun, Mica Unire, Saptamana "Sa stii mai multe, sa fii mai bun", Targ de Pasti, Excursia Olimpicilor, Targul Hobby-urilor, Deschiderea Festiva a anului 2013-2014, Let’s Do It, Romania!, Comemorarea Holocaustului 2013, Balul Bobocilor, Spectacol de Halloween in scop caritabil, Sa invatam despre Verdi, 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, In vizita la Banca Nationala a Romaniei, Constituirea Statului National Roman - http://avramiancucluj.ro/activitati.html .

Mai multe detalii despre activitatile la care au participat elevii, puteti citi accesand acest link: http://avramiancucluj.ro/activitati.html

De asemenea, scoala a colaborat cu institutii precum: Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Cadrele Didactice

In anul 2013 la Liceul Avram Iancu predau 66 de cadre didactice calificate, cu experienta in domeniul educational. Dintre acestea, 50 au gradul didactic I, 5 au titlul de doctor, iar 3 sunt doctoranzi.

 

Rezultate la Olimpiade:

De- lungul anilor, renumele liceului a fost mentinut si prin rezultatele deosebite ale unor elevi.

Se remarcă prin succesele obținute la concursurile școlare pe discipline de învățământ: Radu Lupșa : numeroase premii la concursurile de informatică-mai ales medalia de aur la olimpiada internațională de informatică : Buenos Aires-1996; Radu Ignat : premii la concursurile naționale și internaționale de matematică, locul IV la olimpiada internațională din Yacutia, iar în studenție premiul I la Olimpiada UNESCO pentru studenți, component al lotului național de matematică Raluca Mocanu : mențiune la olimpiada internațională de filosofie; Robert Wainblat : premii la concursurile naționale de chimie; Tudor Micu : premii la concursurile naționale de matematică.

In anul 2011-2012 elevii liceului au obtinut 49 de premii si mentiuni la nivel judetean si national, iar in anul 2012-2013 s-au obtinut 69 de premii si mentiuni la etapa judeteana.

In ceea ce priveste alte concursuri judetene, interjudetene si nationale, s-au obtinut 99 de premii si mentiuni.

Media la examenul de Bacalaureat in 2012 a fost 9,23, iar promovabilitatea a fost de 100%.

Mediile la Evaluarea Nationala

Media mediilor obtiunte la Evaluarea Nationala in anul 2013 a fost 9.04, liceul situandu-se pe locul 3 in judetul Cluj.

Mediile de admitere la liceu:

In anul 2011-2012, ultimele medii de admitere au fost 9.50 pentru profilul Stiintele Naturii si 9.36 pentru profilul Matematica-Informatica.

In anul 2012-2013, ultimele medii au fost 9.53 la profilul Stiintele Naturii si 9.47 la profilul Matematica-Informatica. 

Scris la: 2012-03-07 23:08:53


În cadrul complexului: Liceul Teoretic "Avram Iancu"
În cadrul grupului: Liceul Teoretic "Avram Iancu"
Adresa: Strada Onisifor Ghibu 25
Cartierul Mărăşti cod: 400185
Cluj
Telefon:0264-596.028
Email: Email: liceulavramiancu@yahoo.com
Site: http://www.avramiancucluj.ro/
Varste: intre 6 ani si 15 ani