
Școala "Nicolae Iorga"
Scoala Nicolae Iorga este situata in cartierul Iris, pe strada Razboieni, nr. 67 si se adreseaza elevilor din ciclul primar si gimnazial.
Pentru anul scolar 2015-2016 sunt inscrisi 25 de elevi, care vor face parte dintr-o singura clasa la grupa pregatitoare.
Scoala dispune de urmatoarele facilitati:
- Biblioteca
- Sala profesionala, directiune, cotabilitate si secretariat
- 9 cabinete pentru diferite materii (informatica, limba romana, multimedia, istorie, geografie, chimie, fizica, biologie, educatie tehnologica).
- 2 Sali de sport, care dispun si de 2 vestiare
- un cabinet de logopedie
- un atelier scoala
- un cabinet medical
- un cabinet stomatologic
Activitati si proiecte:
Printre activitatile organizate in cadrul acestei scoli se Numara:
- Excursii in imprejurimi si nu numai, dintre care amintim Excursia "Orase medievale si vestigii istorice, organizata la Sighisoara, Brasov, Bran si Peles, unde elevii au avut ocazia sa viziteze diferite vestigii ale arhitecturii medieval, precum si alte obiective turistice importante.
- vizitarea unor institutii din Oras, precum Biblioteca Centrala Universitara
- cursuri si ateliere creative: Curs de origami, Curs de shuji, Curs de modelarea nendo-ului, Curs de kirigami
Cursul de Origami: La acest curs participa in anul 2015 40 de elevi si este organizat in parteneriat cu Yamatoya, Casa Japoniei. Origami este un tip de arta traditionala japoneza de pliere a hartiei, prin care se obtin diferite figurine. De asemenea, prin intermediul acestui curs se doreste initierea participantilor in cultura si arta japoneza.
Cursul de shuji- caligrafie japoneza: La fel ca in cazul cursului de Origami, la acest curs s-au inscris in anul 2015 40 de elevi, iar cursul a fost organizat de 3 cadre didactice din Japonia. Participantii au invatat despre cultura si caracteristicile Japoniei: haine, hartie, mancare, precum si dulciuri japoneze. Elevii au invatat ca este foarte important sa fie concentrate atunci cand lucreaza si sa aiba o pozitie corecta a corpului.
Cursul de modelare ale nendo-ului
In cadrul acestui curs elevii modeleaza plastilina in decursul unei ore, transformand-o intr-un buchet de trandafiri. La fel ca activitatile mentionate anterior, acest curs a fost organizat in colaborare cu Yamatoya, iar numarul de elevi inscrisi a fost 41 dar si cu doamna profesoara de desen de la scoala Horea, Eva Reti. Pe viitor se urmareste incheierea unui parteneriat intre scoala Nicolae Iorga si Scoala Horea.
Cursul de krigami:
Acesta este un curs complex, care consta in decuparea hartiei, care are nevoie in prealabil de o pregatire speciala. Indrumatori ai cursului sunt sotii Kawashima si domnisoara Cristolovean, Dup ace hartia este pliata, se aplica un model simplu, urmand ca acesta sa fie decupat. La final modelele rezultate sunt lipite pe o foaie de hartie.
Proiectele organizate in cadrul scolii sunt urmatoarele:
- "O saptamana altfel" la Scoala Nicolae Iorga, Cluj-Napoca
- "Greenpeace in scoala noastra"
- "Un discipol al lui Emil Racovita la Scoala Nicolae Iorga"
- "Sanatatea si educatia copiilor rromi- calea spre integrarea mai rapida in societatea moderna"
- "Dor de Eminescu"
- "PLAY- Proiect European in parteneriat cu PATIR"
Proiectul "O saptamana altfel la Scoala Nicolae Iorga:
Acest proiect a avut ca scop implicarea elevilor in diferite programe, prin intermediul carora si-au putut insusi cunostiinte pe diferite teme: sanatate si nutritie, ingrijirea dintilor, aranjarea mesei in diferite moduri. Elevii au vizionat filme si au confectionat uniforme ecologice, aceasta activitate fiind urmata de o parade.
O alta activitate a fost "Ziua elevului-profesor", in cadrul careia elevii au luat locul profesorilor in anumite momente de la clasa, dar au ajutat si in organizarea cursurilor. Astfel, s-au predate temele "Campia Romana" si "Ziua Creativitatii".
Au participat si parintii in cadrul unui concurs de gatit, numit "Stiu sa gatesc", preparatele fiind aduse de acasa. S-a tinut cont de originalitate, de gustul produsului, dar si de modul in care a fost aranjat in farfurie.
Programul "Greenpeace in scoala noastra"
Acest program pune accentual pe educatia ecologica a elevilor, prin invitarea organizatiei Greenpeace in scoala pentru a le vorbi elevilor despre actiunile pe care le desfasoara, atat pe plan national, cat si pe plan mondial. Voluntarii Greenpeace au prezentat scurte filme, atat despre impactul pozitiv, cat si cel negativ pe care omul il are asupra planetei. Aceste intalniri au fost interactive, elevii punand intrebari despre eficientizarea procesului de adunare selectiva a deseurilor, despre energia nucleara si despre schimbarile climatice. Ca urmare a desfasurarii acestei activitati, din data de 14 decembrie 2010, Greenpeace a devenit partener al scolii.
Proiectul "Un discipol al lui Emil Racovita la Scoala Nicolae Iorga"
Cu ocazia acestui proiect, invitatul special a fost domnul Iosif Viehmann, profesor universitar la Universitatea Babes Bolyai si speolog, care i-a fost student marelui savant Emil Racovita. Domnul Viehmann le-a povestit elevilor despre fostul sau profesor, precum si despre expeditia sa in Antarctica. In cea de-a doua parte a programului, acesta a impartasit din cunostiintele sale despre pesterile din tara, iar elevii
Sanatatea si educatia copiilor rromi- calea spre integrarea mai rapida in societatea moderna"
Scopul proiectului este organizarea de activitati sociale si culturale si se adreseaza copiilor de etnie rroma inscrisi la aceasta scoala, pentru a se evita riscul abandonului scolar. Printre activitatile care fac parte din acest proiect se numara cele de consiliere in probleme de sanatate si comportament, asigurarea unor bunuri material, precum imbracamintea si incaltamintea, rezolvarea problemelor stomatolgice. De asemenea copiii sunt ajutati sa cunoasca institutiile statului, precum Primaria si Prefectura, dar si vizitarea unor muzee din oras. Elevii au fost totodata consiliati pe teme precum alimentatia sanatoasa, pericolele consumului de droguri, sau violenta in societate, programe organizate prin intermediul doamnei doctor Petronela Popovicioiu, a domnului doctor Cristian Ursu, director SMURD, precum si a psihologului scolii, doamna Mariana Pop.
Programul "Dor de Eminescu"
In anul 2011, in perioada 10-14 ianuarie a fost organizata saptamana dedicata marelui poet Eminescu. Elevii din clasa a VI-a B au organizat cu aceasta ocazie proiectul "Dor de Eminescu". In cadrul acestui proiect copiii s-au documentat la biblioteca scolii atat despre opera poetului, cat si despre viata sa. Proiectul a fost coordonat de domnul profesor Sorin Ducai. La final s-au organizat si doua concursuri: unul de grafica si unul de poezie, iar ulterior cele mai frumoase lucrari au fost afisate pe panoul scolii, iar pozele din timpul proiectului au fost adunate intr-un album.
PLAY- Proiect European in parteneriat cu PATIR
Acest proiect are ca institutii doua scoli din orasele Rimini si Ravena si se adreseaza tuturor elevilor, de la cei din clasele primare, pana la elevii de liceu. Obiectivul principal este reprezentat de constientizarea elevilor si profesorilor in ceea ce priveste educatia pentru dezvoltare, cu teme de abordare din cadrul proiectului "Obiective de dezvoltare ale mileniului", teme precum:
- migratia
- pacea
- problema educatiei pentru drepturile omului
- multiculturalismul
- fair trade
In cadrul acestui program se desemneaza unul sau mai multi profesori din cadrul unei clase, avand rolul de a coordona si planifica activitatile impreuna cu coordonatorul proiectului PATIR si de a promova activitatile alaturi de elevi.
Scoala a devenit partener PATIR incepand cu anul 2010-2011, iar activitatile s-au desfasurat in calasa a V-a, la orele de limba si literature romana si limba engleza, fiind coordinate de Directorului Departamentului de Educatie pentru Pace si Dezvoltare PATIR, doamna Mihaela Griga.
Rezultate deosebite ale elevilor
Printre premiile importante si rezultatele deosebite obtinute de elevi se numara:
In anul scolar 2007-2008:
- premiul I – faza locală și faza județeană – la sectiunea film in cadrul Concursului "Mesajul Meu Antidrog"
- premiul I la sectiunea arte plastice-pictura, la Concursul National "Europa in scoala"
- premiu special si diploma de merit in cadrul programului national "EuroJunior"
- premii I la concursul national SMART, dintre care amintim:
- 18 premii la matematica
- 10 premii limba română;
- 5 premii limba engleză;
- 1 premiu cultură generală;
- premii II:
- 7 premii matematică;
- 5 premii limba română;
- 2 premii cultură generală;
- premii III:
- 4 premii matematică;
- un premiu limba română;
- Premiul I in cadrul concursului național "Proeducația";
- 3 premii I la concursul național "Media Kinder";
In anul 2010:
- 2 mentiuni la concursul "Micii informaticieni" prezentări multimedia și grafică
- 3 premii I, in cadrul proiectului educațional internațional " Steluța de argint " , la sectiunea eseuri. Concursul a fost inițiat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Elena Doamna "din Focșani, jud. Vrancea.
- premiul III , concurs de desene în cadrul campaniei Stop violenței asupra femeilor
Printre facilitatile mentionate anterior, scoala ofera si semi-internat, mediatii si consultatii.
Astfel, se organizeaza urmatoarele activitati, pentru copiii care provin din medii defavorizate si cei care au in general rezultate slabe la invatatura, dar si pentru restul elevilor:
- activitati de recuperare si consiliere, alaturi de psihologul scolii, profesorii de sprijin meditatorul scolar al elevilor
- anchete sociale si acordarea unor ajutoare sociale, cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca, cu scopul eradicarii abandonului scolar
- recuperarea elevilor care au abandonat scoala, prin intermediul programului "A doua sansa"
- activitati sportive la nivel de judet,
- participarea cu materiale realizate de elevi la expozitii de arta plastic
Acestia sunt partenerii educationali ai scolii Nicolae Iorga:
- Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului
- Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă
- Direcția Județeană de Sănătate Publică
- Inspectoratul de Poliție al județului Cluj
- Jandarmeria / Poliția Comunitară
- Direcția Județeană a Finanțelor Publice
- Organizații ale Comunităților Minoritare
- Universitățile Clujene
- O.N.G. - uri, asociații și fundații non - profit
· Prefectura județului Cluj
· Consiliul Județean
· Primăria și Consiliul Local
· Casa Corpului Didactic Cluj
· Ministerul Educației și Cercetării
· Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Adresa: | Strada Razboieni Nr. 67 Cartierul Iris cod: 400260 Cluj |
Telefon: | 0264-530.787 / 0264 / 439518 / Fax: 0264 / 436281 |
Email: | Email: scoala.iorga@yahoo.com |
Site: | http://scoli.didactic.ro/scoal... |
Varste: | intre 6 ani si 14 ani |