Orașul Copiilor logo

Muzeul de Mineralogie

Conceput initial ca loc de studiu si aprofundare a cunostintelor pentru studentii geologi si pentru specialistii in domeniu, muzeul si-a deschis portile in anul 2002

Muzeul de functioneaza in cadrul Departamentului de Geologie al UBB Cluj Napoca de pe srada Mihail Kogalniceanu, Nr. 1 si  detine peste 16500 de exponate, dintre care in jur de 12.500 minerale, peste 3.700 geme prelucrate si peste 200 meteoriti, care sunt grupate in mai multe colectii tematice pe criterii sistematice si geografice.

Colectia sistematica de minerale contine peste 700 de specii distincte de minerale din intreaga lume, fiind cel cel mai bogat fond stiintific sistematic din Romania, conținând inclusiv varietati estetice, de tip "floare de mina" sau pietre de podoaba. Colectia cuprinde un număr mare de exponate de aur nativ (450 de esantioane), cu precadere din zona Rosia Montana.

Colectia de geme din Romania reprezinta singura prezentare sistematica de acest tip din tara, scotand in evidenta potentialul natural local si cuprinzand pietre fine, in special reprezentate prin varietati de cuart si roci ornamentale exponate, din peste 98 de localitati diferite. Colectia contine 250 de exemplare de minerale prelucrate, precum diamant, rubin, smarald, acvamarin, safir, turmalin, topaz, zircon, turcoaza, granati, ametist, citrin, calcedonii, opal nobil, opal de foc etc. toate pastrate intr-un cabinet de epoca din sec. XIX.

Colectia de meteoriti este unica in Romania si cuprinde peste 200 de exponate din intreaga lume. Partea principala a colectiei de meteoriti este constituita de fragmentele din meteoritul "Mocs", cazut in 1882 pe raza comunei Mociu (jud. Cluj), cale mai mare dintre acestea cantarind 35,7 kg. De-a lungul timpului, colectia s-a imbogatit cu peste 30 de noi exponate donate de colectionari din tara si strainatate, printre care meteoriti din Sahara, tectite si un pseudometeorit fabricat industrial.

 

Exista posibilitatea organizarii de vizite ghidate pentru grupuri de minimum 6 persoane cu planificare in avans. Pentru scoli generale, licee este necesara prezenta unui insotitor.

Muzeul poate fi ocazional inchis pentru publicul larg (in general, in luna august). Este recomandata planificarea in avans.

 

 

Tarif:

Adulți – 3 lei

Elevi, studenti, pensionari, persoane cu handicap usor, militari in termen – 1,5 lei

Studentii Universitatii "Babes – Bolyai", Facultatea de Biologie si Geologie - gratuit

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de gratuitate

 

Orar:

Marti – vineri – 11:00 – 14:00

Luni, sambata, duminica – inchis

Scris la: 2015-08-12 22:01:36


Adresa: Strada Kogalniceanu Mihail nr. 1
Old Town cod: 400084
Cluj
Telefon:0040-264-405-300 int. 5121
Site: http://bioge.ubbcluj.ro/MuzeuM...
Orar: M - V: 11:00 – 14:00