
Muzeul de Artă
Muzeul de Artă Cluj-Napoca este unul din cele mai importante muzee din România cu o colecție de peste 13.000 de piese de pictură, sculptură, arte grafice, decorative și fond documentar. Muzeul isi are locatia in interiorul Palatului Bánffy, un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII.
Galeria Națională de Artă este expoziția permanentă a muzeului unde sînt expuse cronologic opere de artă reprezentative pentru istoria artei românești. Putem vedea aici pictori si tablouri celebre cum ar fi Nicolae Grigorescu (1838 – 1907) - Car cu boi, Ștefan Luchian (1868 – 1916) Bujori și maci, Nicolae Tonitza (1886 – 1940) - Nud, Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949) - Clopotniță la Târgoviște.
Expozitiile temporare, cele care atrag cei mai multi vizitatori, sunt periodic organizate cu diverse lucrări din colecțiile proprii și cu cele ale artiștilor contemporani. În anul 2009 au fost deschise peste 70 de expoziții temporare în cele patru galerii de artă ale muzeului.
Programe de educație muzeală
Programele de educație muzeală reprezintă instrumente de educație non-formală concepute cu scopul de a oferi experiențe noi într-o manieră interactivă și interdisciplinară. Participanții vor avea ocazia de a pătrunde în universul de creație al marilor artiști români, prin intermediul unui contact direct cu opere de referință în istoria artelor plastice din România.
Cicluri tematice
Palatul Bánffy
Reprezintă o vizită interactivă desfășurată în incinta Palatului Bánffy, cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al orașului. Pe durata vizitei sunt prezentate diferite aspecte referitoare la istoricul clădirii precum:
- morfologia
- structura și apartenența stilistică
- elementele de decor plastic interior și exterior
- semnificații simbolice
Vizita durează 1 oră și 30 de minute.
Creația ca spectacol. Regia spațiului pictural
Reprezintă un ciclu tematic organizat în patru vizite interactive, care abordează diverse aspecte ale temei enunțate generic precum:
- construcția spațiului plastic
- forme și tipuri compoziționale
- mijloace de punere în scenă (perspectivă, ecleraj)
- elemente de recuzită scenografică
- protagoniștii imaginii
- atitudine, gestică și expresivitate
Durata vizitei: 1 oră și 30 de minute.
Genurile artistice
Reprezintă un ciclu tematic format din cinci vizite interactive, pe parcursul cărora sunt analizate diferitele ipostaze ale temei:
- scena istorică/scena de gen
- portretul
- autoportretul
- peisajul
- natura moartă.
Durata vizitei este de 1 oră și 30 de minute.
Programele de educație muzeală au loc în zilele de miercuri, joi și vineri, între 10:00 și 17:00. Participarea în carul programului se face prin înscriere, iar programările se fac cu cel puțin zece zile în avans, prin e-mail la adresa macn@cluj.astral.ro sau la numărul de telefon 0264-596952, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00. Este obligatoriu ca grupurile de elevi să fie însoțite, de un cadru didactic desemnat de instituția școlară aparținătoare.
Persoană de contact: Alexandra Sârbu, muzeograf/educator muzeal, e-mail: as_sarbu@yahoo.com.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca asigură tuturor grupurilor de elevi și cadre didactice însoțitoare intrarea liberă în spațiile expoziționale. Taxă de ghidaj: 5 lei/persoană.
Programe educative
Programul "Ce învățăm la muzeu"
Programul s-a născut în urma unui parteneriat dintre Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și este structurat în vizite tematice:
- "Vino cu mine la palat!"
- "Bună ziua, domnilor artiști!"
- "Arta la microscop"
- "Icoana"
- "Peisajul"
- "Natura statică"
- "Figura umană"
- "Portretul/Autoportretul"
- "Arta abstractă"
- "Arta contemporană"
- ateliere de creație
Programul este destinat preșcolarilor și elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal, iar abordarea diferă în funcție de experiența și nivelul de cunoștințe al participanților. Vizitele au loc la "Galeria Națională" a muzeului și implică o abordare interactivă și interdisciplinară a temei alese.
În cadrul "Atelierului de creație" participanții se familiarizează sub coordonarea profesorilor, studenților și masteranzilor secției "Pedagogia Artelor Plastice și Decorative" cu universul diverselor tehnici plastice, precum desenul, tempera, acuarela, modelajul sau colajul.
Programul Atinge, Priveste, Simte
Acest program educativ este conceput pentru elevii cu deficiente de vedere, avand ca scop incurajarea si facilitarea acesului acestor copii la expozitiile si evenimentele organizate de catre Muzeul de Arta Cluj-Napoca. De asemenea, se urmareste integrarea lor in viata cultural-artistica a orasului.
Proiectul este organizat de catre Muzeul de Arta Cluj-Napoca, in parteneriat cu Liceul pentru Deficienti de Vedere si a fost demarat in anul 2009. Atelierele se organizeaza atat in atelierele liceului-sectia "Pedagogia Artelor Plastice si Decorative", precum si in cadrul atelierului de la Muzeul de Arta.
Elevii claselor IX-XII au astfel ocazia de a participa la conceperea si executia unor replici tactile ale unor lucrari analizate pe parcursul vizitei la expozitia de baza a "Galeriei Nationale". Aceste lucrari fac parte la randul lor dintr-o expozitie care se organizeaza periodic, la finalul fiecarei serii de activitati teoretico-practice. Este incurajata in acest mod spontanetiatea "creatoare", dezvoltarea increderii de sine, explorarea sensibilitatii individuale prin intermediul unor tehnici plastice, precum si dezvoltarea abilitatilor motrice.

Adresa: | Piata Unirii nr.30 Cluj |
Telefon: | 0264596952, 0264596953 |
Email: | Email: macn@cluj.astral.ro |
Site: | http://www.macluj.ro |
Facebook: | http://www.facebook.com/MuzeuldeA... |
Orar: | Mi-D: 10.00 – 17.00; L,Ma: închis |