Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic se afla pe strada Memorandumului nr. 21, o adresa cunoscuta de clujeni mai ales pentru terasa din curtea interioara si cluburile de la subsol. Expoziția cuprinde aproape toate tipurile de unelte folosite de țăranii noștri, costume populare, țesături, obiecte de cult. In plus este un culoar cu exponate pentru orbi și pentru copii, singurele lucruri pe care e voie să le atingi.
Coridorul orbilor
Imediat după ce urcă scările și plătesc biletul de intrare, copiii găsesc pe o masă niște jucării de lemn: un leagăn, niște boi care trag în jug, păpuși. Aici începe un culoar cu exponate pentru nevăzători, menite a fi luate în mână sau pipăite: coș de nuiele, furcă in miniatură, o piatră de moară, un șmoc de lână, țoale. O atracție deosebită, placută auzului, e un set de clopoței și tălăngi a caror rezonanță destind admosfera.
Poți să te uiți dar nu poți să atingi
Celelalte secții principale ale muzeului Etnografic sunt al fel de ademenitoare: tot felul de scule, oale, blide și alte lucruri îți sunt expuse la vârful degetelor, dar pe acestea nu ai voie să pui mâna. Copiii s-ar putea să reușească totuși să răstoarne vreo căldare de pe postament, dar doar dacă din întamplare ies din sub raza vizuală a supraveghetoarei și daca beneficiază de complicitatea tacită a părintelui.
Exponatele sunt organizate pe categorii ocupaționale: creșterea animalelor, agricultura, meșteșugurile, instrumente muzicale, portul popular, obiceiuri tradiționale. Rămâi in minte cu o cursa de prins jderi, o barcă folosită pe râul Someș, ceaonul pentru gătit, jugul, plugul, buciumul, piatra de copt pâine, niște țoale și o reconstituire in mărime naturală cu o mamă ce-și leagănă pruncul.
O problema, daca vii la Muzeul Etnografic cu copii curioși e că trebuie să citești in prealabil ghidul de pe internet (vezi pagina muzeului), asta în cazul în care n-ai petrecut timp la țară. Exponatele nu beneficiaza de o descriere textuală la fața locului si nici măcar de o etichetă cu numele, ci doar de un număr pe care se presupune că trebuie sa-l găsești în ghidul tipărit de la intrare. Totuși, incepând cu 2012 o sa functioneze niște terminale informatice amplasate la intrare, care presupun ca o sa fie echivalentul cititului de ghid.
Magazinul Muzeului Etnografic
De la butic puteți cumpara in primul rând niște jucarii ieftine de lemn: mașinuță, tractoraș, cățel, oua de lemn. Restul produselor puse la vânzare sunt mai mult de colecție: farfurii, cani, oua decorate și icoane. Tot aici se vand costume populare, câteva și în mărimi mai mici , pentru copii.
În concluzie
Muzeul Etnografic poate fi interesant pentru copii doar dacă au un însoțitor care să le explice ce și cum, și daca sunt destul de mari să se poată abține de la acte de vandalism împotriva patrimoniului.
Scris la: 2013-02-22 14:53:33
Autor:
David Mihai
Adresa: | Strada Memorandumului City Center cod: 400114 Cluj |
Telefon: | +40.264.592344 |
Email: | Email: contact@muzeul-etnografic.ro |
Site: | http://www.muzeul-etnografic.r... |
Orar: | Ma-D 9-17, L închis |