Orașul Copiilor logo

Muzeul Botanic

Muzeul Botanic funcționează cu statut de colecție academică din anul 1919, după înființarea Universității românești din Cluj. El continuă și dezvoltă o parte dintre colecțiile Muzeului Ardelean, a căror bază a fost pusă cu începere din 1859.
Este adăpostit la parterul Institutului Botanic din Grădina Botanică "Al. Borza" clădire dată în folosință în anul 1935 și situată în apropierea intrării principale a Grădinii Botanice.

 

Prin cele 6910 exponate, Muzeul Botanic oferă vizitatorilor posibilitatea de a-și completa cunoștințele despre bogăția, evoluția și importanța lumii vegetale.

Dispunerea în Muzeu a materialului, care este conservat pe cale uscată (prin presare) sau tridimensional , pe cale umedă (în diverse lichide conservante), ori sub formă de mulaje, se face urmărind criteriile sistematic, ecologic și economic.

 

Muzeul Botanic este organizat în două mari secțiuni:
I. Secțiunea plantelor cu valoare economică;
II. Secțiunea plantelor dispuse sistematic.

I. Secțiunea plantelor cu valoare economică

cuprindemai multe grupe:

 • colecția de fructe și de legume – conservă varietăți și soiuri tradiționale;
 • colecția de cereale – diverse soiuri de cultură;
 • colecția de ciuperci – prezintă diverse specii de ciuperci cu pălărie, sub formă de mulaje, precum și câteva tipuri de ciuperci fitopatogene, expuse după tipul bolilor pe care îl produc. Acestea sunt însoțite și de pesticidele cu care pot fi combătute;
 • colecția de fructe și semințe comestibile; precum și de produse oleaginoase și zaharoase obținute din plante;
 • colecția de produse aromatice și condimentare: frunze de dafin, semințe de muștar, piper, coriandru, ceai etc.
 • colecția materii prime pentru încălzit și iluminat, reprezentată prin: cărbuni de lemn, turbă, cărbuni prelucrați sub diferite tipuri;
 • colecția de plante medicinale – prezintă o parte din speciile incluse în Farmacopeea Română (specii recunoscute, așadar, din punct de vedere științific pentru calitățile lor medicinale). Sunt prezentate organe vegetale care conțin principii active, utilizate în tratarea anumitor afecțiuni. În plus, sunt expuse două colecții de "leacuri băbești".
 • colecția de plante textile – cuprinde o serie de plante care sunt utilizate în scopul obținerii de fibre textile: pe lângă bine cunoscutele in, cânepă , sau bumbac, sunt expuse și fibre textile obținute din plante ca Agave, Aloe, palmieri pentru fibre cum sunt: Borassus flabellifer, Attalea funifera, Cocos nucifera. În colecție mai pot fi văzute produse de proveniență românească și străină, utilizate în activitățile casnice, confecționate din materii prime vegetale .
 • colecția dendrologică - conține aproximativ 450 de mostre, cu secțiuni transversale atât prin esențe lemnoase indigene (tisă, brad, arțar, ienupăr, cireș, scumpie, nuc, lariță etc.), cât și exotice (cocotier, eucalipt, abanos, roșcov, cedru, arborele de camfor etc.). Este una dintre cele mai valoroase și bogate din țară.
 • Tot aici mai pot fi admirate: produse manufacturiere realizate în gospodăriile locuitorilor din Tara Moților (donițe, ciubere, tulnice etc.), o gospodărie tipică din zona Câmpulung-Moldovenesc (în care sunt înfățișate multiplele întrebuințări ale lemnului ), alte produse obținute prin prelucrarea arborilor: hârtia de scris – din frunzele palmierului Borassus flabellifer, cauciucul din Hevea brasiliensis șa.
 • colecția de semințe de plante lemnoase și ierboase, autohtone sau exotice încheie această secțiune a plantelor cu valoare economică.

II. Secțiunea plantelor dispuse sistematic

În această secțiune, speciile sunt prezentate în ordine filogenetică, sugerând evoluția regnului vegetal, începând cu bacteriile, și algele, continuând cu ciupercile, lichenii, mușchii, ferigile și gimnospermele și încheind cu cele mai evoluate specii vegetale – angiospermele.

 

CURIOZITĂTI ȘI RARITĂTI

Un gimnosperm străvechi, rar și interesant este Welwitschia mirabilis, prezent în deșertul Namib din Africa de SV, ca rămășiță a florei de acum 100 de milioane de ani. Datorită faptului că exemplarele de Welwitschia s-au împuținat considerabil, ea este ocrotită.
Trunchiul poartă doar 2 frunze toată viața plantei, a căror lungime poate ajunge la câțiva metri și, care sunt sfâșiate de vânturile puternice care bat în zonă. În partea superioară a trunchiului se dispun, la exemplarele mascule florile bărbătești, iar la cele femele florile femeiești, planta fiind unisexuat dioică.
Atenția vizitatorilor este atrasă și de colecția de semințe de palmieri cu circa 180 specii, remarcându-se, printre acestea, sămânța "campion" a lumii semințelor, cea a palmierului Lodoicea seychellarum, cu greutatea de 16 kg.
În două vitrine sunt expuse anomalii în creșterea plantelor, malformații, la trunchiuri, ramuri, flori sau fructe (așa numitele cazuri teratologice), determinate de atacul unor virusuri, ciuperci, insecte sau chiar plante.

EXPOZITII ȘI PROGRAME SPECIALE

Studenții Facultății de Biologie și Geologie pot beneficia de cursul de preparare a materialului vegetal, în urma căruia dobândesc cunoștințe teoretice și practice necesare preparării și conservării exponatelor pentru Muzeul Botanic și Herbarul Grădinii botanice.

Scris la: 2011-10-21 12:52:39


În cadrul complexului: Grădina Botanică
Adresa: la parterul Institutului Botanic, în Grădina Botanică "Alexandru Borza".

Cluj
Telefon:0264-592.152
Email: Email: grbot@grbot.ubbcluj.ro
Site: http://www.ubbcluj.ro/ro/struc...
Orar: L-V 7-15