Orașul Copiilor logo

Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai"

Scoala "Gheorghe Sincai" se adreseasza elevilor din ciclul  primar (10 clase), gimnazial (8 clase) și liceal (16 clase)- in anul scolar 2013-2014.

Liceul Teoretic "Gheorghe Șincai" este un liceu bilingv (română - engleză). Numarul total de elevi înscriși la începutul anulului școlar 2013-2014 este de 1010.

In anul scolar 2013-2014 liceul dispune de 15 săli de clasă, 2 săli multimedia, 18 cabinete (din care unul de consiliere), 6 laboratoare, o bibliotecă, o sală de sport, un teren sintetic de fotbal, un teren de baschet, un spațiu de joacă și o capelă. Cladirea scolii este situata in zona centrala, pe Strada Avram Iancu, nr. 33.

Specializarile pe care le pot alege elevii care urmeaza sa invete la liceu sunt urmatoarele:

Matematica-Informatica: blingv romana-engleza

Filologie: blingv romana-engleza

Stiinte Sociale: bilingv romana-engleza

La finalul liceului, elevii pot opta pentru sustinerea atestatului de competenta lingvistica sau pentru susținerea examenului de atestare a competentelor profesionale specific absolvenților claselor de matematică-informatică.

 

Istoric

 

Scoala Gheorghe Sincai este atestata pentru prima data in anul 1545 ca școala reformată, sub denumirea de Latina Schola. În Dieta Transilvaniei din noiembrie 1556, școala, devenită unitariana, funcționează lângă fosta biserică a dominicanilor din cetatea veche și este înzestrată de regina Isabella cu un venit anual de 100 de florini.

 

În 1801 este construită o noua clădire a colegiului (cea de pe strada M. Kogalniceanu) ale carei săli de clasa purtau numele orașelor Londra, Praga, Berlin, Hamburg, Florența, Pesta, Amsterdam, Tubingen, Heidelberg, Haga, Madrid, Troia, Corint.

Colegiul reformat, având curs mediu și superior, a functionat pana în 1870 când s-a transformat în liceu, adaugandu-și sala de gimnastica (în 1899) și clădirea din strada Avram Iancu (în 1902).În perioada 1918-1948, între profesorii liceului se numără marii oameni de cultură: dr. Konradi Daniel, poetul Aprily Lajos, Nicodim Cristea, participant la Marea Unire, istoricul Constantin Daicoviciu, Ion Muslea si Emil Petrovici.

De-a lungul timpului, școala și-a schimbat numele de mai multe ori, devenind: Liceul Românesc "Constantin Anghelescu" (1922-1945), Liceul Român nr.2 (1945-1959), Școala Medie "Ady Șincai"(1959-1971), Liceul "Ady Șincai" (1971- 1990) și Liceul Teoretic "Gheorghe Șincai" ( din 1990 până în prezent).

 

Proiecte, activitati si distinctii

 

De-a lungul timpului, elevii si profesorii scolii s-au implicat in diferite proiecte si evenimente, dupa cum urmeaza:

- Campanie de informare privind diabetul: 12 noiembrie 2013- http://www.sincaicj.ro/activitati/proiecte/campanie-de-informare-privind-diabetul.html

- Campanie educationala- Acordarea primului ajutor in caz de stop cardiorespirator: 25 noiembrie-6 decembrie 2013 - http://www.sincaicj.ro/activitati/proiecte/campanie-educationala-acordarea-primului-ajutor-in-caz-de-stop-cardiorespirator.html

- Ziua Verde a Eco-Scolilor din Romania: 29. octombrie 2013 - http://www.sincaicj.ro/activitati/proiecte/ziua-verde-a-eco-scolilor-din-romania.html

- Suntem ceea ce mancam- Sanatate si nutritie: http://www.sincaicj.ro/activitati/proiecte/suntem-ceea-ce-mancam-sanatate-si-nutritie.html

Parteneriate:

- Tara lui Andrei – Sectiunea "Orasul tau" - campanie de responsabilizare sociala initiate de OMV Petrom- http://www.sincaicj.ro/activitati/parteneriate/tara-lui-andrei.html

- Platforma FUNecole- platforma educationala: http://www.sincaicj.ro/activitati/parteneriate/platforma-funecole.html

Evenimente:

Confernta Edu Moodle Romania- conferinta sustinuta de prof. dr.Florian Colceag - http://www.sincaicj.ro/activitati/evenimente/conferinta-moodle.html

Festivalul Stiintei- Editia a IX-a:

 

Saptamana Altfel 2013- "Sa stii mai multe, sa fii mai bun"- http://www.sincaicj.ro/activitati/saptamana-altfel/saptamana-altfel-2013.html

 

Educatie extracuriculara:

 

Programul "Scoala dupa scoala" este gandit ca un adios educational de tip institutional, care vine in ajutorul parintilor care se implica in desfasurarea programului. Acest program se adreseaza elevilor din clasele I-IV si asigura un tip de educatie alternativ, prin intermediul unor activitati recreative si ateliere.

Printre obiectivele programului se numara: asigurarea unui cadru securizat de petrecere a timpului liber, integrarea mai rapida in programul scolar, prevenirea neglijarii copilului, stimularea si dezvoltarea stimei de sine, a constiintei propriei identitati, precum si a comunicarii interpersonale si a relationarii.

Activitati oferite in cadrul acestui program:

- activitati de recuperare pentru elevii cu dificultati cognitive

- activități de dezvoltare pentru elevii capabili de performanță;

- sprijin în autocunoaștere și intercunoaștere prin activități de dezvoltare emoțională și socială

- activități de educație informală și nonformală pentru a sprijini adaptarea la programul scolar

- activități de dezvoltare a imaginației și creativității copiilor;

- supraveghere și sprijin în efectuarea temelor, avand ca scop prevenirea abandonului scolar

- activități de socializare și petrecere a timpului liber în colaborare cu școala;

- activități de dobândire a deprinderilor de viață independentă și autonomie personală într-un cadru integrat, modern și competitiv.

 

Cadrele didactice:

 

In anul scolar 2013-2014 predau 61 de profesori de specialitate și 10 profesori pentru ciclul primar.

In ultimii ani, diferite cadre didactice au fost premiate de catre scoala, ca urmare a rezultatelor foarte bune obtinute de elevii pe care i-au pregatit.

Astfel, in anul 2010-2011 au fost premiati profesorii: Pop Angela (Limba Franceza, Gherman Dana (Limba Engleza), Ursa Anca (Limba si Literatura Romana) si Buse Ion (Stiinte socio-umane).

In anul 2013 au fost premiati profesorii: Buse Ion (Stiinte Socio-umane), David Otilia (Religie), Dudau Alexandru (Olimpiada Nationala de Limbi Clasice), Johrend Cecilia (Stiinte socio-umane), Peica Cipriana Elena (Limba si Literatura Romana), Pop Angela (Limba Franceza).

 

Rezultate la Olimpiade

 

In anul 2013 au fost premiati 6 elevi la fazele nationale ale urmatoarelor olimpiade: Olimpiada Nationala de Limba Franceza, Olimpiada Nationala de Stiinte Socio-Umane, Olimpiada Nationala de Limba, Comunicare si Literatura Romana

 

Rezultate Evaluarea Nationala 2013

 

Dupa Evaluarea Nationala din anul scolar 2012-2013, Liceul Teoretic Gheorghe Sincai s-a clasat pe locul 6 in topul liceelor din Cluj, cu o medie generala de 8.76. In 2012 scoala se clasa pe locul 14.

 

Medii de admitere la liceu 2013

 

In anul 2013, ultima medie cu care au fost admisi elevii la clasa de matematica-informatica a fost 9.38. La profilul de uman- Filologie ultima medie a fost 8,94, iar la Stiinte Sociale a fost 9.07.

 

Medii bacalaureat 2012-2013

In anul scolar 2012-2013, Liceul Teoretic Gheorghe Sincai a fost printre cele 3 scoli din Cluj, unde promovabilitatea a fost de 100%.

In acest an scolar au existat noua medii de 10, un procent de 21% dintre elevi au obtinut medii intre 8 si 8.99, iar 19.55% dintre elevi au obtinut medii intre 7 si 7.99. Unul dintre cei 9 elevi cu media 10 a fost elev al Liceului Gheorghe Sincai.

Din punct de vedere al mediilor, Liceul Teoretic Gheorghe Sincai s-a situat pe locul 2 in topul liceelor din Cluj.

 

Mediile pe liceu la BAC in anul 2013 au fost, dupa cum urmeaza:

Matematica-Infomatica: 8.69

Stiinte Sociale: 8.94

Filologie: 8.81

 

In anul 2012 s-au obtinut urmatoarele medii pe liceu:

Filologie: 9.03

Matematica-Informatica: 8.19

Stiinte sociale: 9.27

Scris la: 2012-03-07 20:50:44


Adresa: Strada Avram Iancu 33
Cluj cod: 400083
Cluj
Telefon:0264-592.951
Email: Email: sincaicn@yahoo.com
Site: http://www.sincaicj.ro/
Varste: intre 6 ani si 18 ani

Locații din cadrul complexului

Locații din cadrul grupului