Orașul Copiilor logo
La pas prin Plopilor Vechi

La pas prin Plopilor Vechi

Cartierul Plopilor Vechi, parte din Grădinile Mănăștur, e o zonă cu mulți copaci printre blocuri, vis-a-vis de Sala Sporturilor. Se întinde, pe lângă canalul Morii, pe o lungime de aproximativ 500 metrii de la Fabrica de bere Ursus până la benzinăria Lukoil, de unde începe Parcul Babeș si Plopilor Noi. Pentru a ajunge pe calea Mănăștur trebuie suit dealul Calvaria.
 
In secolul XIX, aproximativ acum 120-150 de ani au fost construite USAMV și fabrica de bere Ursus, pe atunci la marginea orașului. Prima linie de tramvai de pe ruta gară-centru-Mănăștur a fost construita tot in secolul XIX , dar abandonată in secolul XX, reluata doar din 1987 (1) și aflată acum în plin proces de modernizare (2). In anii 1970 au fost construite pe Plopilor Vechi blocurile de locuit cu patru etaje, pastrandu-se doar cateva case pe dealul Calvaria și de pe lângă canalul Morii.
 

Locuri de joacă

Locurile de joacă au prins viață în Plopilor Vechi mai ales după investițiile primăriei Clujului din 2011 (3). Sunt instalate de acum obișnuitele aparate de fitness, complexe de joacă și hinți, iar pe jos sunt pavele și borduri de cauciuc.  Asfaltarea aleilor dintre blocuri, mai ales acolo unde nu au acces masinile, ii incurajeaza pe copii sa iasa cu biciclete, triciclete, trotinete și role. 
 

loc joaca plopilor vechi loc nou de joacă, plopilor vechi

 

Spațiu Verde

Pe Plopilor Vechi este mai mult spațiu verde și și mai mulți copaci printre blocuri decat oriunde, în afară de unele zone din Gheorgheni, cartier cu care e comparabil. Unele zone sunt încă sub protectoratul bătrânilor locatari care mai îngrijesc florile sau cultiva legume, ingradind accesul pe alocuri.
 
Spațiul verde e curațat în mare de crengi si gunoaie, dar dacă te apleci spre pământ gasești  multe resturi de molz, cioburi de sticlă si alte resturi acumulate in timp.  In prezent zona e intens populata de pisici vagabonde ce primesc hrană de la locatari, dar și de șobolani împotriva cărora primaria montează pe alocuri 'momeli raticide' cu otravă.
 

copaci între blocuri, zonă verde, plopilor vechi copaci între blocuri, zonă verde, plopilor vechi

 

Canalul Morii

Canalul Morii trece prin Parcul UBB, o ia pe sub Splaiul Independenței și continuă strabatut de multe podețe si acoperit de câteva salcii prin Plopilor Vechi. Apoi pleacă mai departe spre Parcul Central si centrul Clujului. Înspre strada Salcâmului, Canalul Morii desparte zona de blocuri de o zona de case mai sărăcăcioase, populate îndeosebi de țigani.
 
În perioada 2010-2011 canalul a fost decolmatat, curatat de gunoaie si astupate gurile de scurgere ale apelor, altele decât cele pluviale . (4)
 

canalul Morii, plopilor vechi canalul Morii, plopilor vechi

 

Instituții si firme

Grădinița de stat Căsuța Poveștilor are sediu principal aici, vis-a-vis de fabrica de bere Ursus. 

grădinița căsuța poveștilor, plopilor vechi

 
In spatele unei perdele de copaci se gaseste Clinica de psihiatrie infantilă (Recuperarea copiilor cu handicap neuropsihic 'Tăndărică').

Clinica Psihiatrie Infantilă, plopilor vechi

 
Firma Happy Party unde iși sărbătoresc unii copii din zonă ziua de naștere.
Happy Party

 

Sala de escaladă Free Wall din turnul fabricii de bere.
fabrica de bere Ursus, plopilor vechi

 

În concluzie

 
Cartierul Plopilor Vechi e un loc care merită explorat fiindcă oferă mai multă diversitate decât alte cartiere. De asemnea, e un loc bun pentru joaca copiilor pentru că o zonă liniștită, cu multe spații verzi și alei proaspăt refăcute.
 
 
Referințe:
 
Scris la: 2011-12-15 16:07:24


La pas prin Plopilor Vechi La pas prin Plopilor Vechi
Adresa: Strada Plopilor
Cartierul Mănăştur
Cluj