Colegiul National "George Cosbuc"
Colegiul National George Cosbuc este una din institutiile cu renume, atat in judetul Cluj, cat si in tara. Elevii pot invata la aceasta scoala limba germana intensiv, existand clase cu predare in germana.
Descriere generala:
Elevii care invata la George Cosbuc pot opta atat pentru sectia de predare in limba romana, cat si pentru clasele cu predare in limba germana, aspect valabil din clasa I pana in clasa a XII-a.
In cadrul Liceului George Cosbuc exista clase de real- matematica-informatica, bilingv germana; stiintele naturii- si clase de uman: stiinte sociale si filologie. Pentru clasele cu specializarea Stiintele Naturii si Filologie, predarea se face in limba germana.
Colegiul National George Cosbuc beneficiaza de facilitati moderne, 20 de sali de clasa, cu mobilier modular, 19 cabinete pe discipline si 5 laboratoare, o biblioteca alcatuita din peste 3000 de volume, precum si alte facilitati, dupa cum urmeaza:
- sala festiva
- teren de sport
- cabinet de logopedie
- cabinet de consiliere psihologica
- cabinet medical
- cabinet stomatologic
- cantina scolara cu bucatarie si sala de mese
Colegiul National George Cosbuc nu are circumscriptie.
Cladirea va fi reabilitata termic in viitorul apropiat. Scopul principal al acestei reabilitari este reducerea consumului de energie, montarea unor sisteme mecanice de ventilatie cu recuperarea caldurii in salile de clasa, precum si construirea unei instalatii de incalzire, care va functiona pe baza unui combustibil biomasa. In acest fel, se vor reducere atat pierderile de caldura, cat si costurile aferente. De asemenea, vor fi rehabilitate termic fatadele, iar la acoperis va fi inlocuita tamplaria exterioara. Realizarea acestui proiect este posibila prin intermediul unor fonduri elvetiene, oferite in cadrul Programului de Cooperare Romano-Elvetian, semnat in data de 23.09.2013.
Un alt proiect de renovare este cel al salii de sport, proiect realizat cu sprijinul Primariei. Sala va fi finalizata in data de 1 mai 2014, va avea o suprafata de 705,5 mp si va oferi posibilitatea practicarii a diferitelor sporturi, precum: volei, baschet, handbal, tenis, iar la etajul retras se va construe si o sala de gimnastica, cu o suprafata de 406 mp. De aceasta sala de sport vor beneficia si elevii de la Liceului Gheorghe Sincai.
Istoric:
Colegiul National George Cosbuc a fost infiintat in data de 1 septembrie 1919, in acea perioada fiind cunoscut ca Liceul de Fete "Regina Maria".
Denumirea de "George Cosbuc" a primit-o in anul 1959, denumirea completa la momentul respectiv fiind Scoala Medie nr. 2 "George Cosbuc". In perioada 1977-1990 a inceput sa functioneze si ca liceu, intai ca liceu industrial, iar apoi ca liceu teoretic, urmand ca in anul 1998 sa devina ceea ce este si in prezent, "Colegiul National George Cosbuc."
Printre personalitatile care au urmat studiile acestei institutii se numara si Lucian Blaga si Ion Agarbicianu.
Distinctii, premii si proiecte:
Cea mai importanta distinctie pe care aprimit-o Colegiul National George Cosbuc a fost aceea de Scoala Europeana (http://administraresite.edu.ro/index.php/articles/c903/ ), obtinuta ca rezultat al participarii la unele proiecte europene, precum si a unor parteneriate cu institutii si scoli din strainatate. Distinctia a fost primita in anul 2003, din partea sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
De-a lungul timpului, Colegiul National George Cosbuc s-a implicat intr-o serie de proiecte, atat nationale, cat si internationale. Dintre acestea amintim:
- Punti peste generatii, proiect international cu participarea unor tari precum: Cipru, Italia, Lituania si Spania. Mai multe detalii despre acest proiect se gasesc accesand acest link: http://www.gcosbuc.ro/menu4-3.htm .
- "Ziua Europei- Europa Festivalurilor", organizat in data de 9 mai 2011. Mai multe detalii: http://www.gcosbuc.ro/menu4-4.htm .
- Trupa de Teatru "Fata in fata" : http://www.gcosbuc.ro/menu4-6.htm
- Cenaclu literar: Cenaclul de Joi: http://www.gcosbuc.ro/menu4-2.htm
- Centrul pentru Dezvoltare in Cariera- Programul de Granturi Scolare (2007): http://www.gcosbuc.ro/menu4-1.htm
Parteneriate:
Colegiul National George Cosbuc a incheiat parteneriate cu urmatoarele institutii din Cluj-Napoca:
- Gradinita Patricia, in cadrul programului "Pas cu pas spre viata de scolar"- scop: adaptarea prescolarilor la viata scolara;
- Biblioteca Judeteana Octavian Goga, in cadrul programelor "Lumea apusa a cavalerilor si printeselor" si "Ora de Lectura pentru cei Mici" ; scopul: educatie pentru lectura, educatie civica;
- Inspectoratul Scolar Judetean, pentru programul "Cenaclul Poesis Haiku si Origami"- scop: dezvoltarea creativitatii si abilitatilor practice;
- Editura Art, pentru programul "Clubul de Lectura"- scop: dezvoltarea interesului pentru lectura.
- Centrul Cultural German, in cadrul programelor "Cantece si Jocuri in Limba Germana" si "Invatam Germana prin Joc" - scop: invatarea si aprofundarea limbii germane
- Clubul de Dans Atitudine, in cadrul programului "Hai la dans!"- scop: dezvoltarea simtului artistic;
- Scoala Generala Panticeu, in cadrul programului "Punti intre oras si sat" – scop: promovarea dialogului dintre elevii care provin din medii diferite, asimilarea unor noi informatii
- Biblioteca Judeteana Octavian Goga, filiala Kogalniceanu, in cadrul programului "Hai la Frunzarit de Povesti" – scop: derularea in comun a proiectelor de lectura;
- S.C. Norand S.R.L- "Descopera Lumea cu Steffy"- scop: dezvoltarea unei educatii integrale a copilului pentru lectura"
- Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, in cadrul programului "Spune nu Drogurilor" – scop: prevenire si consiliere anti-drog
- S.C. Micro Mapper S.R.L, in cadrul proiectului educational "Quartz"- scop: valorificarea resurselor locale, crearea unui context pentru scimbul de cunostiinte
- Asociatia de Tineret Concilium, pentru proiectul "Sa ne distram cu folos" – scop: dezvoltarea spiritului civic, aristic si sportiv
- Politia Cluj-Napoca, in cadrul programului "Eradicarea Violentei"- scop: combaterea violentei in randul elevilor
- Centrul Cultural Francez, programul :Invatam franceza prin joc- scop: invatarea si aprofundarea limbii franceze
- Liceul Teoretic Eugen Pora, pentru programul "Recilcam, construim, ne jucam"- scop: dezvoltarea spiritului civic;
- Asociatia Preventiss, programul "Spune NU drogurilior"- scop: prevenire si consiliere antidrog;
- Opera Romana, in cadrul programului "Opera pentru toate varstele"- scop: dezvoltarea spiritului artistic al elevilor
- Liceul pentru deficienti de vedere, in cadrul programului "Reabilitarea senzorio-motorie prin dans sportiv"- scop: dezvoltarea spiritului civic, artistic si sportiv;
- Asociatia Pro Vita, program de educatie pentru sanatate, impotriva consumului de droguri, alcool si tutun; educatie sexuala;
- Scoala Speciala CRDEI, parteneriat cu scop caritabil
- Casa de copii din Ilisua, parteneriat cu scop caritabil si de integrare;
- Editura Mina, parteneriat cu scopul dezvoltarii spiritului religios la elevi;
- Asociatia de Autism, parteneriat cu scop caritabil si de integrare;
- Federatia pentru Integrare Europeana FIES, in cadrul concursului "Cangurul lingvist"- scop: promovarea concursului de cultura generala; promovarea ofertelor educationale SIGMA;
Educatie Extracuriculara:
In cadrul programului optional "Scoala de dupa scoala" se ofera:
- activitati recreative
- activitati de dezvoltare a personalitatii
- activități de construire a grupurilor de apartenență
- activitati si jocuri sportive
- pregatirea temelor
- exersarea limbii germane în parteneriat cu Centrul Cultural German
- servirea prânzului pregatit de personal calificat
Cadrele didactice:
In anul scolar 2013-2014 activeaza 90 de cadre didactice, cu un inalt grad de calificare, titulare, cu grad didactic I. Dintre acestea, 18 cadre didactice sunt titulare si 15 profesori sau invatatoare au gradul didactic I.
Pe langa aceste cadre didactice, scoala mai beneficiaza si de psiholog, logoped, medic scolar si medic stomatolog.
Profesorii Marius Viorel Motogna, profesor de stiinte sociale si Iris Muller, profesor de bilogie au fost votati pentru a participa la Campania "Profesorii cu care Clujul se mandreste", organizata de Adevarul.
Rezultate la olimpiade
In ultimii ani, numerosi elevi ai Colegiului National George Cosbuc s-au calificat la fazele judetene si nationale ale olimpiadelor si au obtinut premii.
In anul 2012 au obtinut premii la olimpiade la fazele nationale si judetene un numar total de 57 de elevi, la materii precum: Limba Germana, Astronomie, Psihologie, Istorie, Limba Engleza, Limba si Literatura Romana, Economie, Logica, Istorie, Sociologie, Filosofie, Matematica.
In anul 2007-2008 au fost premiati 111 elevi la fazele judeteana si 18 elevi la fazele nationala a olimpiadelor la diferite materii.
In anul 2008-2009 103 de elevi au primit premii la faze judetene si 15 au fost premiati la faze nationale.
In decursul anului 2009-2010 au venit acasa cu premii 75 de elevi, la fazele judetene si 7 elevi la fazele nationale.
In anul scolar 2010-2011 au fost premiati 74 de participanti la fazele judetene si 18 la fazele nationale.
In 2013, dintre elevii calificati la fazele nationale, ii amintim pe Rarau Stefana, care a obtinut locul I la Olimpiada Nationala de Limba Germana Materna sip e Ilea Lucian, calificat la faza nationala a Olimpiadei de Informatica de la Oradea, cu 97 de puncte.
Medii de admitere la liceu
Mediile de admitere la liceu din ultimii ani au fost, dupa cum urmeaza:
2013:
Matematica-Informatica- linia romana-bilingv germana: 7.33
Stiinte ale Naturii- linia germana: 9.33
Filologie- linia germana: 7.68
Stiinte sociale- linia romana: 8.92
2012:
Filologie: 6.75
Stiinte ale naturii: 8.07
Stiinte sociale: 8.44
Matematica-Informatica bilingv germana: 7.66
Mediile la BAC:
2013- Medii pe liceu si promovabilitate:
Stiinte Sociale: 8.71 – promovabilitate 100%
Filologie: 8.25- promovabilitate 100%
Matematica-Informatica: 7.53- promovabilitate 81.67%
Stiinte ale Naturii: 8.72- promovabilitate 96.30 %
Media totala pe liceu: 8.30- promovabilitate 96.99%
2012: - Medii pe liceu si promovabilitate:
Stiinte Sociale: 8.55 – promovabilitate 93.33%
Filologie: 8.09- promovabilitate 95.45%
Matematica-Informatica: 7.04- promovabilitate 80.95%
Stiinte ale Naturii: 8.07- promovabilitate 100 %
Media totala pe liceu: 7.94- promovabilitate 93.68%
Adresa: | Strada Avram Iancu 70-72 Cluj cod: 400083 Cluj |
Telefon: | 0264-598.040 |
Email: | Email: gcosbuc_cj@yahoo.com |
Site: | http://www.gcosbuc.ro/ |
Varste: | intre 6 ani si 18 ani |