Orașul Copiilor logo

Colegiul National "Emil Racovita"

Emil Racovita, este considerata o scoala de renume, in judetul Cluj si nu numai. Dovada sta si faptul ca in ultimii ani, rezultatele elevilor la testele nationale au situat scoala pe primul loc in Judetul Cluj si intre primele 10 din tara.

Scoala Emil Racovita este situata in Centru, pe strada Mihail Kogalniceanu, nr. 11 si se adreseaza elevilor din cilcul primar, gimnazial si liceal. In cadrul acestei scoli se predau limbile engleza, franceza si germana. Cursurile incep zilnic de la ora 8.

In ceea ce priveste organizarea claselor, in anul 2013-2014, acestea sunt dupa cum urmeaza: doua clase pregatitoare, doua clase de a I-a, doua clase de a V-a.

Scoala ofera "dotari de ultima generatie, precum spatii scolare racordate la standardele moderne", dintre care 26 Sali de clasa, Sali multimedia, 8 laboratoare, biblioteca si sala de lectura, un cabinet medical, precum si program de semiinternat la clasele I-IV si o sala de mese.

Exista si o baza sportiva, cu 2 Sali de sport si terenuri.

In ceea ce priveste organizarea claselor, in anul 2013-2014, acestea sunt dupa cum urmeaza: doua clase pregatitoare, doua clase de a I-a, doua clase de a V-a.

Directorul scolii este Constantin Corega.

 

Istoric

În actualul local al Liceului Teoretic "Emil Racoviță" a funcționat între 1870-1919 Școala civilă de Fete, care a devenit școală de stat în 1896.

În anul 1919 a început organizarea învățământului românesc de toate gradele.

În felul acesta, în anul 1919, a luat ființă Școala civilă de băieți și fete, cu predare în limba română. Primul director al liceului a fost Iuliu Karsai, profesor de matematică și fizică, cel care a luat în primire școala la 10 septembrie 1919.

La început școala s-a confruntat cu numeroase greutăți. Lipseau manualele și programele școlare, profesorii reușind să acopere aceste lipsuri printr-un devotament profesional extraordinar. Din primul an s-a decis să se pună accent pe matematică, științe reale, desen și lucru manual. Tot de atunci în școală a funcționat o bibliotecă cu 450 de volume, ajungând în 1922 la 2000 de volume.

Anul 1948 a adus așa-zisa reformă a învățământului. Stalinizarea s-a făcut simțită și în acest domeniu. Învățământul a fost reorganizat astfel: învățământul primar - clasele I-IV, învățământul elementar - clasele V-VII și învățământul liceal - clasele VIII-XI. În această situație, Seminarul Pedagogic Universitar și Liceul de Aplicație și-au încetat activitatea, fiind desființate. În locul lor s-a înființat Liceul de băieți nr. 3, cu clasele I-XI.

În anul 1999 s-au sărbătorit 80 de ani de învățământ românesc în cadrul acestei școli: în anul 1919 a luat ființă Școala civilă de băieți. Cu ocazia aniversării a fost lansat primul număr al revistei "Orizonturii".

Marea majoritate a absolvenților acestei scoli, de la înființare si până în prezent au urmat învățământul superior, iar mulți au devenit personalități de seama ale vieții stiințifice, fiind binecunoscuți în țară si străinătate.

 

Distinctii, premii si proiecte:

In anul 2000, scolii Emil Racovita I s-a acordat titulatura de "Colegiu National".

In anul 2009, Colegiul a fost nominalizat la categoria "LICEE", in cadrul proiectului "Zece pentru Romania." http://citynews.ro/eveniment-29/cluj-napoca-nominalizat-proiectul-zece-pentru-romania-61165 

Un proiect cu traditie este "Excursia premiantilor", care anul trecut s-a organizat in Italia.- http://ler.ubbcluj.ro/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=11&Itemid=21

Un alt proiect al scolii este TOP FSE-Training Orientat spre Practica prin Firma Simulata , proiect cofinantat din Fondul Social European, in parteneriat cu Fundatia LERIS, cu Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, Universitatea Gheorghe Asachi- Iasi si cu Colegiul National Petru Rares din Piatra Neamt. De acest proiect au beneficiat 531 elevi, atat de la scoala Emil Racovita, cat si de la scolile partenere din Iasi si Piatra Neamt. Mai multe informatii despre acest proiect gasiti aici: http://ler.ubbcluj.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=18

 

Discipline Optionale:

Optionalele pentru care pot opta elevii din clasa a V-a sunt urmatoarele:

- Competente de matematica

- Prietenul meu, calculatorul- primii pasi in programare

- Creative Drama- optional in limba engleza

 

Cadrele didactice:

Profesorii care predau la Emil Racovita sunt foarte bine pregatiti, acesta fiind unul dintre factorii care duc in fiecare an la rezultatele foarte bune ale elevilor.

Dintre acestia, se remarca domnul profesor Mircea Dragos, care preda chimia de 35 de ani, in cadrul liceului. De asemenea, de 10 ani coordoneaza Centrul de Excelenta al Scolii si tot de 10 ani este si inspector scolar de chimie.

In anul 2011, domnului profesor Mircea Dragos i s-a acordat titlul de "Profesorul Anului", de catre Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.

 

Rezultate la olimpiade:

De-a lungul anilor, elevii Liceului Racovita au obtinut rezultate remarcabile in cadrul olimpiadelor, inclusiv la fazele nationale.

În anul școlar 2011/2012, s-au calificat la faza națională a olimpiadelor școlare 39 elevi, unde au obținut numeroase premii și mențiuni; 4 elevi s-au calificat în loturile naționale lărgite de matematică, chimie și limba germană;

In anul 2012/2013, la faza nationala s-au calificat 49 de elevi, din clasele VI-XII, la materii precum: Fizica, Astronomie, Matematica, Informatica, Chimie, Limba Romana, Lingvistica, Latina, Biologie, Educatie Tehnologica, Tehnologia Informatiei, Latina, Psihologie, Franceza, Istorie, Germana, Engleza si Religie. Multi dintre acestia au fost premiati cu mentiuni.

 

Liceu

In anul 2013-2014 exista trei clase de a IX-a cu urmatoarele profiluri: Stiintele Naturii- limba intensiv engleza, Matematica-Informatica, Matematica-Informatica- intensive engleza.

Medie de admitere la liceu in 2013 a fost 9,64.

In 2012, ultima medie cu care s-a intrat la liceu a fost 9,77.

La BAC promovabilitatea a fost de 100%, din 1980 si pana in prezent.

 

Concursul Emil Racovita

Pentru elevii care sunt la specializarea Stiinte ale Naturii si pentru toti cei interesati de biologie, se organizeaza annual Concursul Emil Racovita. Acest concurs se adreseaza elevilor de clasa a XII-a si absolventilor de liceu, scopul fiind testarea cunostiintelor in acest domeniu, dar le poate oferi si posibilitatea de a deveni mai departe studenti la Facultatea de Biologie din Cluj.

In ceea ce priveste tematica de concurs, elevii pot opta, la fel ca si in cazul bacalaureatului, intre materia studiata in clasele IX-X, sau cea studiata in clasele XI-XII.

Acestea sunt specializarile pentru care elevii pot opta, in uma concursului:

- Biologie, linia română

- Biochimie, linia română

- Ecologie și protecția mediului, linia română
- Ecologie și protecția mediului, linia germană
- Biotehnologii industriale, linia română

Puteti afla mai multe despre acest concurs, accesand acest link: http://www.olimpiade.ro/stiri/concursul-emil-racovita-cluj-napoca-1  .

Scris la: 2012-03-07 23:10:12


Adresa: Strada Mihail Kogalniceanu 9-11
Zona Centrală cod: 400084
Cluj
Telefon:0264-591825
Email: Email: racovitacj @ gmail . com
Site: http://ler.ubbcluj.ro/
Varste: intre 6 ani si 18 ani

Locații din cadrul complexului

Locații din cadrul grupului