Orașul Copiilor logo
Bastionul (turnul) Croitorilor

Bastionul (turnul) Croitorilor

Bastionul Croitorilor este un vestigiu al fortificatiilor construite in secolul al XV-lea. Restaurat între anii 2007-2009 a fost refuncționalizat, iar în prezent el găzduiește Centrul de Cultură Urbană, care cuprinde o cafenea literară la subsol, o sală de conferințe și spații expoziționale.

Bastionul Croitorilor este printre putinele constructii medievale din vechea cetate a Clujului care s-au pastrat inacte pana in zilele noastre. Ansamblul dateaza din sec. XV, insa a fost finalizat la finele sec. XVI. Cetatea se intindea la acea vreme pe 45 de hectare, de-a lungul Paraului Tiganilor – zona cuprinsa azi intre strazile Emil Isac si Samuil Micu la vest, Potaissa si Kogalniceanu la nord, Baba Novac si Cuza Voda la est si continua pe partea nordica de-a lungul Canalului Morii.

La constructia sa au fost folosite blocuri mari de piatra. Au fost adaugate creneluri, contraforti si metereze pentru intarire, scopul sau fiind acela de aparare. Cele 20 de turnuri si porti ale orasului erau intretinute si aparate de bresle mestesugaresti, al caror nume il si purtau. Din constructia initiala a Cetatii Clujului s-au pastrat doar Bastionul Croitorilor, numit si Bethlen, ridicat in sec. XVI-XVII, Bastionul Pantofarilor, Turnul Lacatusilor, zis si al Pompierilor.

Bastionul Croitorilor, despre care vorbim, a fost finantat si intretinut de aceasta breasla mestesugareasca si avea rolul de a servi drept punct de straja pentru acea parte a cetatii. Este singurul bastion al vechii cetati care s-a pastrat integral. Cel de-al doilea nume al constructiei, Bastionul Bethlen, face referire la Principele Bethlen, care a reconstruit itnre 1627-1629 turnul si i-a dat forma pe care o vedem in prezent, cu ziduri masive marcate de locuri de retragere, piatra faltuita pe fatade si creneluri spre partea nordica.

Pe langa rolul de aparare, Bastionul Croitorilor a servit si drept loc de tortura, la inceputul sec. XVII. Aici si-au gasit sfarsitul vitejii Baba Novac si preotul Saski de mana nobililor maghiari razvratiti impotriva lui Mihai Viteazu. In amintirea lui Baba Novac, neinfricatul general al domnului roman, a fost ridicata in 1975 o statuie, opera artistului Virgil Fulicea.Bastionul (turnul) Croitorilor
Adresa: str. Baba Novac, nr. 35

Cluj
Telefon:0264595665
Orar: L-V 9-19, S-D 10-18