Orașul Copiilor logo

Grădinițe Cluj

Grădinițe Cluj

 

Grădinița e un loc unde mergi în fiecare zi lucrătoare și stai de obicei mai mult decât stau părinții tăi la lucru. Acolo te întâlnești cu 25 de copii, dacă e de stat și cu 15 copii dacă e privată dintre care interacționezi cu unul, doi care îți sunt prieteni și cu alții doi trei care te împing sau râd de tine. Cu educatoarea interacționezi mult mai puțin pentru că ea trebuie să-și împartă atenția la 25 respectiv 15 copii.
 
Socializarea intre copii de aceeași vârstă, adunați câteva zeci la un loc nu e nici ideal nici suficient, ei putând să beneficieze de socializarea cu copii de diverse vârste și chiar cu adulți. Pe de altă parte educația ce o primesc la stat e de slabă calitate din cauza numărului mari de copii (se formează grupe de 30 copii, în ciuda recomandării de 15/grupă a propriului nostru minister al educației), sau din cauza educatoarelor care sunt prost plătite atât la privat cât și la stat .
 
În concluzie, preșcolarii au nevoie de educație, socializare și joc liber dar grădinițele nu rezolvă decât pe jumătate nevoile lor și ocupă prea mult timp din viața copiilor. De aceea programul scurt la grădi e suficient, dacă nu prea mult.